MLNR

Intrajutorarea Fraternă

„Am avut un Maestru, întru toate desăvârşit, care ne-a luminat în Lucrările noastre, ne-a consolat atunci când am fost în necaz şi ne-a susţinut curajul de a depăşi dificultăţile. Numele lui era Hiram Abiff şi era Fiul unei Văduve”.

Sunt convins că aceste cuvinte vă sunt foarte cunoscute.

Nu vreau sa aduc nimic nou, nu vreau să vă învăţ ceva neştiut de nimeni.

Conform celor promise în ultimul an, vreau ca ceea ce a fost făcut bine, să se păstreze şi să se continue.

Pentru aceasta, aş dori să ne întoarcem la momentele de început ale existenţei masonice pentru fiecare dintre noi şi să ne amintim împreună, pentru că sunt convins că nimeni nu a uitat aşa ceva, ceea ce am aflat la intrarea în Ordin şi ceea ce îi invăţăm pe toţi cei care ni se alătură în fiecare an, în fiecare lună, în fiecare zi.

Principiile pe care doresc să vi le reamintesc sunt simple şi reprezintă piatra de temelie a Masoneriei, deoarece „Francmasoneria are ca principal ţel acela de a primi oameni buni, pentru a-i face şi mai buni, practicând VIRTUTEA, ce reprezintă forţa sufletească de a face ceea ce este bine în orice împrejurare”.

A venit momentul, în această perioadă grea pentru întreaga sociatate Românească, dar şi pentru mulţi dintre Fraţii Noştri, să încercăm să practicăm această calitate rară în lumea profană, care pentru noi este doar o simplă îndatorire.

Sunt convins că principiul care ne ghidează şi pe care fiecare Mason l-a aflat încă de la momentul iniţierii - “Fă celorlalţi tot binele pe care ai vrea să ţi-l facă şi ei ţie” - este practicat în mod organizat, sau nu, în fiecare Lojă din Obedienţă. Tocmai de aceea trebuie, pentru a putea avea rezultate notabile, şi ca ajutorul să reprezinte rezolvarea totală a problemei respective, să încercăm să o facem în mod organizat. La nivel de Lojă, de Orient, de Mare Lojă.

Avem puterea şi dorinţa de a face bine. Dacă putem să şi comunicăm eficient situaţiile cunoscute de noi, cu siguranţă acţiunile noastre cumulate vor da rezultate deosebite, pentru că practicând cu asiduitate CARITATEA, putem fi siguri că aceasta binecuvântează deopotrivă pe cel care dă, precum şi pe cel care primeşte.

Închei amintindu-vă încă o dată ceea ce ştim cu toţii şi parcurgem constant în Ritualul de Iniţiere: „De fiecare dată când veţi întâlni un om care vă cere ajutorul, să vă amintiţi de modul în care v-aţi prezentat pentru a fi primit în Francmasonerie: umil, fără nici un ban sau obiect de valoare asupra dumneavoastră şi să acţionaţi în consecinţă”.

Întoarcerea la origine, la momentul în care am fost Iniţiaţi, ne poate face să reanalizăm ceea ce suntem, ceea ce vrem să fim şi, mai ales, să nu îi uităm pe Fraţii care au nevoie de ajutorul nostru Fratern.

Am zis!